keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Hääleikit

Minulla ei ole koskaan henkilökohtaisesti ollut mitään hääleikkejä vastaan, vastustan vain niiden käyttöä tarkoituksena aiheuttaa noloutta morsiusparissa tai vieraissa. Leikit sinänsä voivat olla mahtava osa iltaa ja minusta niiden seuraaminen on yleensä ollut todella hauskaa. Emme ole vielä pohtineet leikkejä pahemmin, sillä emme edes ole varmoja mahtuvatko ne ohjelmaamme puheita on kuitenkin tulossa jonkin verran ja epäilemme teekkaripainoitteisen seurueemme keksivän kyllä jotain epäilyttävää juhliin jokatapauksessa ;) Ainut "leikki" jonka kuitenkin ehdottomasti juhliin haluaisin on morsiuskimpun ja sukkanauhan heitto. Minusta se nyt vaan on aina ollut ihana osa häitä, niin se tulee ja sen varalta sulhasella ja minulla on suunnitteilla myös ehkä pienoinen yllätys ;) 


Kuva: Oka Morikawa


Mutta sitten niitä muita mahdollisia leikkejä: Perinteisistä perinteisin on kenties morsiamenryöstö. Tästä en ole itse nähnyt muita kuin tämän perinteisen version, mutta kuulemma ryöstää voi yhtä hyvin sulhasen, anopit tai boolimaljan. Mikä nyt sitten tuntuu järjestäjistä hauskimmalta. Minun todistamissani ryöstöissä sulhasen on pitänyt tehdä jotain hänelle sopivaa saadakseen morsiamensa takaisin. Musikaalisista musikaalisin sulhanen pistettiin tekemään biisi mandoliinilla ja sitten taas hiukan tuppisuisemmalle sulholle olen kuullut esimerkiksi jostain legokasaus tehtävästä. Tärkeintähän on se, että myös sulhasella olisi hauskaa. Morsianta ei myöskään saa ryöstää vain nurkan taakse nauramaan vaan on tietysti suotavaa, että ryöstetylle tarjoillaan vaikkapa kuohuviiniä ;) Olen kuullut, että joskus vierailta on pitänyt kerätä rahaa morsiamen takaisin saamiseksi ja siinä menee minulla raja, siis ei todellakaan!  No talvella nuo ryöstöjutut tietysti ehkä ovat vähän rajoittavia, kun ulos lähteminen ei ole ihan niin simppeliä kuin kesäisin.


Kuva: Janne Miettinen


Toinen useammin näkemäni leikki on ns. kenkäleikki, jossa morsiamen ja sulhasen kengät merkkaavat vastauksia. Olen nähnyt version jossa morsiamelta ja sulhaselta kysyttiin kysymyksiä ja heidän piti kertoa kengillä onko vastaus kysymykseen morsian vai sulhanen. Mutta mielestäni vieläkin hauskempi versio oli kenkäleikki anopeille. Anopeilta kysyttiin kysymyksiä, jotka liityivät morsiuspariin esim. kummalla on enemmän kenkiä tai kumpi on kolaroinut autolla ainakin kerran. Tässä myös vieraat saattavat oppia parista jotain, mitä eivät vielä tienneet. Jos anopit ovat humoristista sorttia niin tämä versio on ehdottomasti hauskempaa katsottavaa, kuin usein morsiusparille esitetyt kysymykset, joiden on usein vähän inhottavasti tarkoitus nolostuttaa pari. 

Mites teillä muilla, ei mitään leikkejä vai odotatteko jännityksellä mitä juhlissa tapahtuu?

8 kommenttia:

 1. Meille tulee kimpun ja sukkanauhan heitto, pikkasen muokaten ja piinapenkki vieraille. Myöskin juhlissamme tulee olemaan paljon vieraiden esityksiä. :D

  VastaaPoista
 2. Meille ei sulhasen toivomuksesta tule ainuttakaan leikkiä. En itsekään niistä mitenkään hurjan innostunut ole, mutta en nyt noin jyrkkäkään suhtautumisessani kuin mies :)

  Myöskään heittelyitä ei tule.. Jo siitäkin syystä, että valtaosa häidemme sinkkuvieraista ei edes tällä lainsäädännöllä voi mennä naimisiin, heh :D

  Muuta ohjelmaa sitten toivotaankin: puheita, esityksiä.. Kaikki käy, missä ei pakoteta ketään mihinkään tai kerjätä rahaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä juuri tuon sinkku asian takia tulee muokaten nuo heitto jutut, esim drinkkilippujen kera.. ja näihin voi osallistua kuka vaan.. (meidän juhlissamme tulee olemaan niin vähän sinkkuja).. :D

   Poista
  2. Meillä on kyllä sen verran sinkkuja että toimii ja kyllä ainakin kaikissa häissä joissa itse olen ollut kalasteluun ovat osallistuneet myös kaikki ne naiset ja miehet, jotka saattavat olla parisuhteessa, mutta eivät vielä naimisissa/rekisteröityneessä parisuhteessa :)

   Poista
 3. Hmm, tuo rahankeräysjuttu on niin kulttuurisidonnainen. Esim. Puolassa häissä on itsestäänselvää, että kerätään rahaa morsiusparille josjonkinmoisissa versioissa. Siellä häiden ideana on alunperin saada hyvä startti taloudellisesti yhteiselle elämälle (siksi ehkä vierasmäärät ovat yli sadan "pienissä" häissä). Suomeen tämä ei sitten istu millään.. Meillä kimpunheitto jne. on muutettu olemaan vähän erilainen, sekin tulee olemaan yksi yllätysnumeroista. Vieraita ei nolata, vaan tämä hääpari on mukana yhdessä esityksessä, jossa nauretaan sulholle (ja vähän morsiammellekin), mutta siitä kerron sitten joskus myöhemmin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Empä olllut tuota kulttuurisidonnaisuutta edes ajatellut, suomalaisissa kun kun muutenkin raha on yleensä vähän herkkä asia niin ei se oikein sovi :)

   Poista
 4. Vähän jännitettiin, että mitä ne kaasot on keksineet vaikka aika selvänä toiveena oli, että ei leikkejä missään nimessä kiitos....

  Superhauska ylläri oli, että molemmat anopit ryöstettiin. Ja vaikka tämä tapahtui siis kuukausi sitten ja oli talvi, se ei estänyt viemästä anoppeja pakkaseen, turkit toki päällä ;) ! Siellä ne ilmeisesti maistelivat sikaria ja joivat vinkkua!

  Sillä välin appiukot veistelivät lennokasta runoa anoppien merkityksestä avioliitossa (Tai jotain sinne päin). Tykkäsin!

  Meillä oli paljon musiikki- ja puhepitoista ohjelmaa. Ja paljon tanssia. Sellaista rennon letkeää. Ja yksi pullonheittokisa. Se oli ihan mahtava, mun pitää tehdä siitä oma postaus!

  VastaaPoista
 5. Me mietittiin, että haluttaisiin tuo "kenkävisailu", mutta anoppien kanssahan se voisi olla vielä hauskempaa. Täytyy laittaa korvan taakse. Kiitos vinkistä! :)

  VastaaPoista