keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Vihkipohdintaa (aikalailla etukäteen...)

Lueskelin tässä kesällä naimisiin menneen blogitar Kittyn tarinaa heidän vihkimisestään ja aloin samalla miettiä omaa muistilistaa vihkimistilaisuutta varten.

Paikka ja aika:  Vanha kirkko klo 17.00
Kirkko varattiin viime toukokuussa Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkovarausruletissa. Ykköstoivettamme Johanneksen kirkkoa emme saaneet, mutta Vanha kirkko on kyllä ihan täydellinen, joten ei harmita enää yhtään. Vihkimisemme aikoihin pitäisi olla jo pimeää, joten poistumisessa riisin sijaan ei toivottavasti heitellä vaan pidellään tähtisadetikkuja.

Kuva: Jonas Malmberg
Musiikit: Ei vielä päätetty

Sisääntulo musiikkia pohditaan edelleen, mutta poistumismusiikiksi on kaavailtu Marko Hakanpään Trumpettisävelmää, jos kanttori on suosiollinen. Minulle on vielä josssain määrin epäselvää, että milloin kanttorin saa tietää ja milloin hänen kanssaan pääsee keskustelemaan. Toivottavasti nyt kuitenkaan ei vasta muutamaa päivää ennen vihkimistä? Virrelle tai muulle musiikkiesitykselle emme ole suoneet vielä ajatustakaan, mutta katsotaan  ja harkitaan.

Raamatunluku: Ei olla vielä päätetty, mutta joku seuraavista pätkistä se varmastikin on

"Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielillä mutta minulta puuttuisi rakkaus, olisin vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali. Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaa etuaan, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee totuuden voittaessa. Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii. Rakkaus ei koskaan katoa. Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus." (1. Kor. 13: 1, 4–8, 13) Mä itken AINA kun tämä luetaan (paitsi kaaso J:n häissä joissa ei voinut olla nauramatta, kun bestman lausui tän aika mielenkiitoisesti...). 

"Paina minut sinetiksi sydäntäsi vasten,
pane sinetiksi ranteesi nauhaan.
Rakkaus on väkevä kuin kuolema,
kiivas ja kyltymätön kuin tuonela.
Sen hehku on tulen hehkua,
sen liekki on Herran liekki.
Suuret vedet eivät voi sitä sammuttaa, 
virran tulva ei vie sitä mukanaan. 
Jos joku tarjoaisi talot ja tavarat rakkauden hinnaksi, 
hän saisi vain toisten pilkan."
(Laul 8:6-7) Tämä on kaunis ja ehkä vähemmän itkuvarma.

"Rakkaani lausuu ja sanoo minulle: "Nouse, armaani, sinä kaunoiseni, ja tule. Sillä katso, talvi on väistynyt, sateet ovat ohitse, ovat menneet menojaan. Kukkaset ovat puhjenneet maahan, laulun aika on tullut, ja metsäkyyhkysen ääni kuuluu maassamme. Viikunapuu tekee keväthedelmää, viiniköynnökset ovat kukassa ja tuoksuavat. Nouse, armaani, sinä kaunoiseni, ja tule. Kyyhkyseni, joka piilet kallionkoloissa, vuorenpengermillä anna minun nähdä kasvosi, anna minun kuulla äänesi, sillä suloinen on sinun äänesi ja ihanat ovat sinun kasvosi." Eivät suuret vedet voi rakkautta sammuttaa, eivät virrat sitä tulvaansa upottaa."
(Laul 2: 10-14) Vähemmän kuultu, mutta todella kaunis pätkä. Ei tosin oikein iske tuonne helmikuun pimeyteen, joten ehkä kuitenkaan ei tätä.

Kirkko-ohjelmat: Tehdään varmaankin itse

Kirkko-ohjelmien jakoon voisin yrittää värvätä vaikka pikkuveljeni. Koko tämä alue on vielä mysteeri, luulen, että Uniccosta emme edes pysty näitä tilaamaan, sillä riippuen kanttorista voi yksityiskohdat varmistua tilaamisen suhteen turhan myöhään. Joka tapauksessa samalla linjalla kaikkien muiden paperituotteiden kanssa mentäisiin.


Kuva: Style Me Pretty

Järjestäytyminen:
Kirkolle täytyy mennä varmaan noin puoli tuntia ennen vihkimisen alkua, jotta paikalle ehtii ennen vieraita.   Tässä välissä hoidetaan paperityöt. Täytyy miettiä miten J menee saliin, sillä sinänsä olisi ihan kiva, että hän olisi asettelemassa laahuksen paikalleen ennen marssin alkua. En välttämättä usko, että isästäni on tähän :D

Bestmanit ja sulhanen asettautuvat valmiiksi alttarin tuntumaan, mutta kaasosta en nyt sitten oikein tiedä, joko hän kävelee ennen iskää ja minua tai sitten olisi valmiina. Valmiina olisi sinänsä hyvä, että näyttää pikkasen pöljältä, jos J vaan yksinään kävelee sinne, mutta toisaalta entäs se mun laahus, ehkä iskä siihen kuitenkin pystyisi... no katsotaan, harkitaan...

Sulhaselle ei tule toista sormusta kihlan lisäksi, joten bestmaneillä on minun sormukseni (joka pitäisi vielä valita ja hankkia) ja kaasolla sitten vihkimisen ajan kimppuni. Sitten toivotaan, että kukaan ei pyörry ja että minä en itke itseäni punaiseksi vihkimisen aikana:)

Sitten kun tullaan poispäin niin livahdetaan tietty ensin jonnekin piiloon pukemana takit päälle ja poistutaan sitten tähtisadetikkujen lomasta hääautoon. Hääauton suhteen meillä ei ole ollut mitään suuria ajatuksia, mutta äitini kyselee nyt joltain tutulta jotain autoa, että katsotaan millä me sitten kuljetaan.

Kuva: Style Me Pretty



19 kommenttia:

  1. Kannattaa muistaa, että ennen teitä saattaa olla toinen vihkiminen, ettekä välttämättä pääse kirkkoon vielä puolta tuntia ennen omaa vihkimistänne. Me tulimme itse vasta vieraiden jälkeen, vähän ennen H-hetkeä. Viralliset laput kirjoitimme sillä välin, kun vieraat asettuivat kirkon ulkopuolelle kunniakujaan eli heti vihkimisen jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin hyvä huomio, en tullut lainkaan ajatelleeksi tätä :D Täytyy todella muitaa puhua näistä käytännön järjestelyistä suntion kanssa aika tarkastikin ennen hääpäivää...

      Poista
  2. Vähän niinkuin Bellellä, niin meilläkin oli ennen meitä toiset vihittävänä ja jouduimme kiertämään Temppeliaukiota hääautolla varmasti valehtelematta 6 kertaa ennenkuin pääsimme kirkkoon. Sulhanen odotteli jo ovella, minua kuskattiin ympyrää ,) Lisäksi tämä aiheutti sen, että todellisuudessa aloitimme seremonian myöhässä (morsian ei ollut siis myöhässä omasta syystään) ja "valmistautumiseen" takahuoneessa oli n.5 minuuttia, ettei siinä oikein mitään edes ehtinyt ajattelemaan. Tuon 5min aikana korjattiin mekosta irronnut lenksu ja muut tarpeelliset huulikiillot.. "Laput" hoidimme tutun papin ollessa kyseessä jo pitkälti ennen vihkimistä muistaakseni vai mistäköhän lapuista tässä puhutaan.. ,D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseasiass anyt täytyy myöntää, että ei ole hajuakaan kaikista tarvittavista lapuista, mutta kaaso J:n häissä todistajien piti allekirjoittaa joku lippulappunen.

      Poista
    2. Allekirjoittikohan meidän todistajat mitään.. apua. Ehkä siksi kirkkoherranviraston mielestä "emme edes olleet paikalla" ,)

      Poista
  3. Juu, komppaan Belleä, elä ihmeessä punge sinne ajoissa! Ite kävin tsekkaamassa oivan porttikongin siitä Vanhan kirkon nurkalta, jossa oli tarkotus tarvittaessa piileksiä.. :D Tosin olin sitten paikalla niin hyvään aikaan, ettei tarvinu hengata porttikongissa.. :D

    Ja sitten siitä laahuksesta, suntio asettaa! :) Elä huoli! Meillä oli semmonen ihana nuori nainen suntiona, piti hyvää huolta! :) Hunnut ja laahukset oli paikallaan! Ja kanttorin kanssa juteltiin nimenomaan 2 päivää ennen vihkimistä, hyvin meni silti! Ihan supertaitava siellä se... ööh... Pekka Suikkanen!

    :) Upeen kirkon ootte valinnu! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tätä kanttorisysteemi mua sinänsä vähän ärsyttää, sillä jos haluaa varmistua siitä, että halutut musiikit sopivat ennen kuin painaa ne ohjelmaan niin tiukille menee... No, mutta en nyt ole vielä edes satavarma, että ne painettaisiin, jos printataan itse niin sithän tää on ihan yks ja hailee:)

      Poista
    2. Meillä ei ollu kirkko-ohjelmaa ollenkaan... :O Eikä KUKAAN tullu semmosta kysymään! :P Kaikella kunnioituksella kaikkia kirkko-ohjelmanpainajia kohtaan toki.

      Ja miksei kirkko-ohjelma voisi olla vaikkapa liitutauluun, tauluun tai peiliin kirjoitettu/printattu ja esillä eteisessä? :) Ja miks mä keksin nää ideat häiden jälkeen??? :D

      Poista
    3. Mä olen kyllä ihan vakavasti pohtinut, että jätetään koko kirkko-ohjelma pois (liikaa vaivaa asiasta, jota kukaan tuskin kaipaa), mutta toi liitutauluhomma vois toimia aivan todella hienosti!

      Poista
    4. Jos seremonia on yksinkertainen lyhyellä kaavalla, kirkko-ohjelma on aika turha. Meillä ei sitä ollut, enkä usko kenenkään kaivanneen. Vihkimisen lisäksi meillä oli vain yksi musiikkiesitys, edes virttä ei laulettu. Turhaa paperinhaaskausta, sanon minä :)

      Poista
  4. Hieno kirkko ja toivotaan, että olisi ihanan valkoinen maa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo toivon kyllä että olis edes vähän lunta :)

      Poista
  5. Juu, jättäkää meille toi kesäisempi raamattupätkä ;). Kyllä ne jutut sitten selviää, kun pääsee juttelemaan suntion ja kanttorin ja papin kanssa, nou worries! Ainakin mää luulen niin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu selviää selviää:) kallistun ehkä itkuriskistä huolimatta tuon ihan perinteisen ja moneen kertaan kuullun korinttilaiskirjeen suuntaan, sillä siinä on minulle ainakin tunnelatausta.

      Poista
    2. Riskinotto kunniaan! Pitäähän sitä nyt omissa(kin) häissään tirautella ihan kunnolla :). Note for myself, nenäliinat mukaan, sillä tuo korinttilaiskirje on kyllä niiiiin itkettävän ihana!

      Poista
  6. Meillä sama kirkko ja tähtisädetikut myös hankimme keskellä talvea <3 Vanhassa kirkossa on niin ihanaa tunnelmaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähtisade tikut on kyllä varmasti mahtavat, pitää silloin uudenvuoden tienoilla olla liikkeellä niiden suhteen :)

      Poista
  7. Ihanaa kun löysin tän blogin!! :)
    Itsellä on h-hetki samana päivänä kun sulla :). Kiva lueskella missä vaiheessa teiän suunnitelmat etenee, tulee hyviä ahaa elämyksiä ja vinkkejä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa! Talvihäitä järjestäviä on kuitenkin selkeä vähemmistö täällä blogimaailmassakin :)

      Poista