keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Ravintolahäät ja juomatarjoilu

Meillähän on nyt siis tulossa ravintolahäät, jos se joltain on ohi mennyt :) Suurin ero pitopalvelu + paikka komboon on juomatarjoilu. Luonnollisestikin ravintolassa kaikki juomat ostetaan nimittäin sieltä ravintolasta. Tämä onkin oikeastaan ainoa asia, joka nostaa häiden kustannuksia verrattuna pitopalveluun. Meillähän ei nimittäin ole paikkavuokraa ja pöytäkukatkin kuuluvat hintaan. 

Mutta siis ne juomat. Jos joku teistä lukijoista lueskelee joskus hääblogien lisäksi hääaiheisia keskustelupalstoja kuten Naimisiin.info, niin olet varmasti törmännyt keskusteluun, jossa puidaan sitä kuinka paljon vieraille pitää juomamielessä tarjota. Tässä on tietysti erilaisia koulukuntia, sillä toisille on tärkeää se, että tarjotaan kaikki juomat ja toiset, kuten me, priorisoivat helppouden, jonka ravintola tuo järjestelyihin. Omasta mielestäni ravintolassakin on kohteliasta tarjota vieraille alkumalja sekä ruokaan liittyvät juomat. Meillä tämä tarkoittaa alkumaljan lisäksi kahta kaatoa viiniä ja kahvi avecia, sekä alkoholittomille tietenkin alkoholittomat juomat. Niiden jälkeen baari on auki (ja toki juhlan aikanakin pystyy ostamaan tarjoilijoilta, mutta jotenkin en usko, että siihen on huimaa tarvetta) ja kukin saa omalla rahallaan ostaa mitä mieli tekee. Jonkinlaisesta skumppatarjouksesta on kuitenkin neuvoteltu Alian kanssa. 

Me emme tästä käytännöstä vieraille etukäteen tiedota mitenkään, ei itseasiassa tullut edes mieleen. Jos juhlapaikaksi on ilmoitettu ravintola niin ei minulla kyllä pienessä mielessäkään kävisi, että hääpari aikoo maksaa vieraille rajattoman määrän juomia ja en sitten ottaisi lompakkoani mukaan (oikeastaan mihin mä lähtisin muutenkaan ilman lompakkoa...). Palstoilla kuitenkin vouhkataan melko paljon siitä, että jos hääpari ei maksa kaikkia mahdollisia illan aikana juotuja juomia niin, siitä pitäisi kertoa vieraille etukäteen ettei jätä lompakkoa kotiin jne. Miksi ihmeessä pitää aikuisille ihmisille kertoa, että "kai te nyt huomasitte että tässä kutsussa lukee Ravintola Alia ja se tarkoittaa, että älkää jättäkö lompakkoa kotiin, jos haluatte enemmän kuin ruokajuomat"? Ja sitten jos olisikin enemmän kuin ruokajuomat, niin eikös se ole vaan positiivinen lisä eikä oletusarvo?

Mutta mitä mieltä Te olette, pitäisikö vieraille aina kirjoittaa juhlaohje, jossa tällaisetkin asiat manittaisiin?

Kuva: Valley and Co Blog

Kuva: One Fab Day

Kuva: Uschi and Kay

32 kommenttia:

 1. Hämmentävän usein ihmiset silti olettavat, että ravintola-sanasta huolimatta omaa kukkaroa ei tarvittaisi. Joten itse lisäisin kyllä hienovaraisen maininnan johonkin, että oma raha tulisi illan mittaan tarpeeseen, jos haluaa juoda ruookailun jälkeen vettä väkevämpää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo no siis meidän kutsuthan on jo valmiit, joten siihen ei mitään lisäillä, ei vaan tosiaan tullut pieneen mieleenkään, että joku voisi ajatella noinkin... Stupid me, mutta minkäs teet kun on niin tottunut ravintolahäihin, etten edes tajunnut tuota puolta :D

   Poista
 2. Lähtökohtaisesti riippuu aika paljon vieraista. Esimerkiksi mun suku on tottunut nimenomaan sellaisiin häihin, jotka pidetään perinteisesti maaseudulla jossain työväentalossa tai vastaavassa ja juomana on booli jostain hassunhauskasta hanasta sekä tädin miehen tekemää maailman parasta sahtia (hyi, sahtia!). Vaikka kutsussa miten lukisi ravintola, ei heillä välttämättä välähdä, että kyseessä on siis RAVINTOLA, jossa on anniskeluoikeudet ja hiukkasen kalliimmat juomatkin. Toisaalta, jos suku on pääasiassa kaupunki-ihmisiä, joille tämmöinen raflassa juhliminen on tuttua, niin sitten on toinen juttu.

  Eli siis, minä aion maininnan meidän "pääjuhlan" alkoholipolitiikasta laittaa juuri edellämainitusta syystä, mutta en tiedä, onko se teillä mitenkään kriittinen juttu. Kaverit ainakin uskoakseni tämän ymmärtää, koska tällainen alkaa olla nykyään "ihan normaalia" :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä jotenkin uskon, että meidän vieraat on tietoisia aika hyvin tästä, mutta tietysti muutamista sukulaisista ei voi olla varma... No pitää miettiä, että pitäiskö sitten ihan jotain vaikka sanoa, kun ilmoittautuvat meille kuitenkin :)

   Poista
 3. Itse saattaisin sen infon oheen kirjoittaa, mutta ei se välttämätöntä ole. Riippuu nimenomaan millaisia vieraita on tulossa. Kaverit kyllä tämän hoksaisivat ilman erillistä mainintaakin, mutta sukulaisista en ole varma ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan ne sukulaiset... En ajatellut tätä kyllä yhtään :D

   Poista
 4. ei kovinkaan moni siltikään tajua että vaikka kyseessä on ravintola, että paikalla ei ole vihkiparin puolesta alkoholitarjoilua. Semmoisiakin ravintoloita kun on joissa ei ole mitään muuta kun ruokailua, ei minkään aakkosten oikeuksia.

  Veikkaan että teidän häistä on tulossa sanomista jälkeenpäin, tai ainakin selän takana puhumista kuinka tökeröä oli vain olettaa... kantsii ehkä mainita jälkikäteen vaikka ilmoittautumisia vastaanottaessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan meillä tarjoilua, mutta ei avointa piikkiä :) Mutta en kyllä rehellisesti sanoen jaksa uskoa, että tästä mitään sanomista tulisi, kun tapa on ihan tuttu niin ystäväpiirissä kuin luultavasti aikalailla sukulaistenkin parissa. Ihan muutamaa tyyppiä mietin, mutta niille tosiaan voi vihjasta siinä ilmon yhteydessäkin :)

   Poista
 5. Miun mielestä olisi kohteliasta ilmoittaa etukäteen hienovaraisesti tuo, ettei ole avointa piikkiä. Eihän se ole vaiva eikä mikään ja siten on yksi huoli vähemmän eli vältytään sekaannuksilta ja väärinkäsityksiltä. :) Tietää sitten se juhlakansakin varautua. ;) Varsinkin, kun ravintolassa voi olla kumpsin vain eli juomatarjoilu tiettyyn pisteeseen asti tai avoin piikki. :D

  Mie olin just kesällä espanjalaisissa häissä ravintolassa ja totta puhuen ei käynyt edes mielessä tuo että onko vai ei tuo avoin piikki. Kukkarohan oli tarkoitus ottaa mukaan, mutta kun se juhlalaukku osoittautui NIIN pieneksi, niin sitten otin vain taksirahat kiireessä asiaa sen enempää ajattelematta. Höpsö minä! No siellä paikan päällä sit olikin avoin tarjoilu, mutta entäs jos ei olisi ollut ja olisin halunnut yhden drinkin... :P Siinä vaiheessa olisin varmaan toivonut, että hääpari olisi valaissut asiaa etukäteen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun on kyllä pakko myöntää, että en itse koskaan oleta hääparin tarjoavan alkumaljan ja ruokajuoman lisäksi mitään muuta. Enhän mä oleta missään muissakaan juhlissa , että mun juomingit kustannetaan juhlan järjestäjän puolesta kokonaan. Mutta eilen kyllä nauroin makeasti, että miten voikin olla, että mä olen näin toisella tavalla kuin muut onnistunut ajattelemaan :D Kysäisin sitten sulholta, että kävikö hänellä aihe kutsuja tehdessä mielessä ja hän vastasi että ei käynyt kyllä pienessä mielessäkään... Eikä ollut käynyt mitä ilmeisimmin mun vanhemmillakaan, kun kutsun etukäteen kuitenkin lukivat :D

   Poista
 6. Mun mielestä kyllä aika monet olettaa, että häissä on rajaton tarjoilu vaikka olisi ravintolassakin. Tosin eihän sen pitäisi mikään itsestäänselvyys olla että on. Ehkä se on juuri tämä vanha tottumus, että isot häät siellä ladossa, jonne kaikki sukulaiset ja koko kylä ovat tervetulleita ryyppäämään. :D
  Mutta joo, oon ollu ravntolahäissä, joissa on ollut piikki auki, ja sitten sellaisissa, joissa ei ole ollut. En usko että mitään sanomista (?) tulee, tai että asiasta kannattaisi ottaa mitään stressiä, mutta tietysti tuosta voisi ehkä ainakin kavereille mainita jossain yhteydessä, että osaavat varautua.
  P.S. Teidän häät = teidän tavalla mennään... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on varmana tää vanha tapa kyllä mikä hämää. Meidän häihin kutsutut kaverit on kyllä a) tästä jo tietoisia tai b) osaavat kyllä ihan varmasti päätellät ämän itsekin, niistä kaikista sukulaisista en mene vannomaan...

   Poista
 7. Meillä meni (mun tietääkseni!) aivan loistavasti, vaikka minnekään ei oltu kirjoitettu, että baarista saa omalla rahalla sitten ne jatkojuomat. Meillä tosin oli myös pieni määrä boolia nurkassa tarjolla vielä lisäksi, joten varmaan mahdolliset pihistelijät (oliko niitä?) saivat siitä sitten lasillisen, eikä tarvinnut omaa kuvettaan kaivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! En mäkään kyllä ihan oikeasti usko, että tätä meidän lähipiiri ihmettelee :)

   Poista
 8. Jos joku ei osaa ottaa häihin lompakkoa mukaan/ ei ole rahaa ja oletetaan, että kaikki tarjotaan..on se vain ja ainoastaan kyseisen ihmisen oma ongelma. Olen itse ollut monissa häissä juuri työväentaloilla ja ravintoloissa, ja lompakko lähtee aina mukaan jo siitäkin syystä, että voin sitten juoda juuri sitä mitä huvittaa :)

  Mielestäni on tökeröä kirjoitella kutsuun alkoholista. Se ei kuitenkaan juhlassa pääasia. Voithan mainita asiasta ystäville/sukulaisille ennen juhlaa, jos satutte tapaamaan (ja varmasti näin on).

  Meillä häät ravintolassa. Tarjoamme alkumaljat, viinit ja avecit. Illaksi varaamme ravintolan valmistamaa boolia. Viiniä on 55 pulloa 70 aikuista vierasta varten. Jos joku haluaa juoda olutta/siideriä, saa sitä tiskiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en mä nyt sanois, että alkoholista mainitseminen mitenkään tökeröä on, mutta kieltämättä on aika vaikeaa keksiä miten sen esim. tosi tiivistettyyn kutsuun järkeävästi ja kauniisti laittaisi.

   Tosiaan kuten tohon ylemmäksikin jo laitoin, niin itse en kyllä koskaan oleta, että minulle tarjotaan kaikki, joten siksi en varmasti osannutkaan tätä ajatella :)

   Poista
 9. Ihan yleisesti vielä, että tosi mahtavaa, että aihe herättää keskustelua näinkin paljon. Kertoo hyvin, että varsinkin juomatarjoiluun liittyvätä tavat ovat murroksessa verrattuna "perinteisiin" isoihin "maalaishäihin" ja itsestäänselvyyksiä ei ole. Toisille luonnollinen oletus on toisista epäkohteliasta ja toisinpäin. Mielipideasioista ei voi kuin kiistellä :)

  VastaaPoista
 10. Me ollaan mietitty tätä samaa, meillä kun on hotellihäät. Sulho on sitä mieltä, että sitä tekstiä ei tarvitse laittaa, musta se pitäisi ehkä jotenkin mainita, en vain tiedä miten sen asiallisesti kirjottaisi. Jos keksit hyvän lauseen niin ilmoita mullekin ;)

  -Sartsu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kutsuun on liittämässä pidemmän juhlaohjeen niin, kyllä sen varmasti saa nätisti sinne mukaan, mutta tiivistetyssä kutsussa homma menee kieltämättä väjän vaikeaksi.

   Poista
 11. Moi!
  Olisin voinunt kitjoittaa tämän tekstin itse, hyvin ajankohtainen aihe! :)
  Meilläkin on ravintolahäät (myös talvihäät 2013), ja illallisen jälkeen vierat saavat itse ostaa juomista baarista.
  Tottakai tarjotaan alkumaljat plus kaikki ruokajuomat, mutta koska meillä tulee olemaan vieraita noin 140kpl niin meillä ei ole mitenkään mahdollista tarjota kaikille loppuillan viinat.
  Mietittiin myös mikäli tästä tarvitsee mainita etukäteen missään ja päädyttiin sitten siihen, että laitetaan pienellä tekstillä sivulauseessa tästä infoa meidän hää-sivuilla.
  Mulla on kuitenkin vaikea uskoa että aikuiset ihmiset lähtisivät ilman lompakkoa liikenteeseen? Ja aina löytyy joku, keneltä voi lainata jos oma lompakko on jäänyt kotiin. :)
  /Mia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun on kanssa tosi vaikea uskoa tätä, mutta kai niin sitten taphtuu, kun kerran usemammat ihmiset tästä puhuvat :D

   Hääsivut on varmasti itseasiassa tosi hyvä paikka tuollaiseen infoon! Meillä ei tosin ole niitäkään :)

   Poista
 12. Itse varmastikin laittaisin lyhyesti viestin ohjetekstiin aiheesta. Monenlaisia ravintoloita ja häitä kun on tämä Suomi pullollaan. Osassa alkoholia myy ravintola, osalla ei ole oikeuksia semmoiseen, osassa hääpari tarjoaa juomat, osassa ei. Varsinkin naisvieraat saattavat usein lähteä liikenteeseen pienien veskojen kera ilman kortteja, jos eivät asiaa etukäteen tule ajatelleeksi. Monilta saattaa myös puuttua lompakko tai henkkarit, vaikka rahaa olisikin, jos tarkoituksena on ollut jättää auto kotiin. Osassa ravintoloissa ollaan häissäkin erittäin tarkkoja ikärajojen tarkistamisesta ja mukana pitäisikin vierailla olla rahan lisäksi henkkaritkin. Sitä kaikki eivät varmasti tule ajatelleeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en vaan kertakaikkiaan pysty käsittämään sitä, miksi kukaan lähtisi liikkeelle ilman mitään rahaa tai henkilöllisyystodistusta. Kyllä sinne kaikkein pienimpäänkin juhllaukkuun kaksi korttia mahtuu (nimimerkillä, kokemusta on...). Mutta joo, jälkiviisaana tekisimme varmaan jonkun hääsivun, jossa asiasta mainitsisimme hyvin lyhyesti :)

   Poista
 13. Me ei missään kirjallisesti mainittu, että ottakaa omaa rahaa mukaan, sen verran luotettiin, että ihmiset ymmärtävät Kulosaaren Casinon olevan A-oikeusravintola. Nyt kun vielä oikein yritän muistella, niin en usko edes bestmaninkaan maininneen vieraille baarista sen kummemmin juonnoissaan.. Mutta kukaan ei kyllä jäänyt ilman suun kostuketta myöhemminkään illalla ;) (tarjosimme alkumaljat, kaksi + täyttökaato viiniä ja avecit) Saatoimme tosin kasvokkain mainita, jos suunnitelmista tarkemmin joku kyseli, että koska paikka on ravintola, koko illan juomat eivät tule meidän piikistämme. Yhtään soraääntä ei kuulunut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä uskon, että olen kuitenkin maininnut suunnitelmista jo niin monelle, että aikalailla jengi tän jo tietääkin. Voihan sitä bestamnin pistää snaomaan, jotain juhlan aluksi vielä, koska barin aukeamisaika pitää joka tapauksessa jengille kertoa.

   Heitettiin tässä viikonloppuna ilmoille, että meidän teekkariseurueelle asiasta olisi ainakin voinut ilmoittaa näin: "Vuosijuhlameininki, you know what to do" :D

   Poista
 14. Jos häät järjestää ja ihmisiä pyytää paikalle, niin kuuluu hyvin tapoihin tarjota ihmisille riittävästi ruokaa ja juomaa. Vieraat näkevät vaivaa ja laittavat rahaa ennen tuloaan häihin. He ostavat juhlavat vaatteet, maksavat matkakulut ja ehkä jopa yöpymisestä sekä laittavat rahaa häälahjaan. Mikään ei ole kamalampaa kuin ruuan ja juomien loppuminen kesken juhlan. Kyllä hääparin kuuluu satsata vieraisiin, kun hekin on ovat satsanneet teihin.

  Ymmärrän ravintolahäiden helppouden, mutta on pikkasen väärä kohta säästää. Ei tarvitse piikin olla auki koko yötä, esim. kaksi tuntia syömisen jälkeen voisi piikki sulkeutua. Kutsuun en laittaisi mainintaa alkoholista, mutta kutsun mukaan menevään info-lappuseen laittaisin tiedon tästä. Tuskin kukaan aikuinen tulee ilman omaa lompakkoa häihin (tai mihinkään), mutta ilta voi loppua monelta kesken kaiken, koska eivät ole tähän varautuneet. Mielestäni on typerää olettaa, että ihmiset tajuavat pelkästään sanasta "ravintola", että joutuvat itse maksumiehiksi.

  Miksi pitää häät ravintolassa jos ei kerran ole varaa siellä oikeasti juhlia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mun mielestä jokaisella on oikeus päättää, mikä on itselle tärkeää ja meille se tarkoitti juhlimista näin :)

   Poista
  2. Itse en pitäisi häitä minkäänlaisella työväentalolla ym..puolipaneelisaleissa..

   Mielummin istuisin vaikka ravintolassa ilman viinaa, kun tarjoaisin viroviinaa halvannäköisessä ympäristössä..

   ELI mielummin vaikka ravintolahäät ilman sen upeampia tarjoiluja (upeilla puitteilla), kuin vanha (puolipaneloitu) työväentalo keskellä ei mitään (juomat+ rumat tuolit, muovimatot ja puinen lava)..

   Näin me ollaan erilaisia...

   Poista
 15. Tää on hyvä ja meillekin ajankohtainen aihe, kun tahdomme ensi kesänä. Me pidämme myös ravintolahäät, ja vaikka vieraita on toistaiseksi vain 40, menee alkoholijuomiin (alkumalja, kaksi kaatoa viiniä, avec) jo silti 1000e. Me emme itse käytä alkoholia juurikaan, mutta kohteliaisuussyistä tarjoamme vierailemme nämä.

  Ylemmän anonyymin kommentti on mielestäni jännä, sillä tuskin kukaan tulee häihin vetämään lärvit. Että kellä siellä loppuisi ilta "kesken", jos ei satukaan olemaan lompakkoa mukana? Kuka tulee häihin juomaan?
  Ehkä tää on vaan näitä asioita, mitkä tulee tapaerojen mukana.

  Meillä ei tule kutsuun mitään mainintaa aiheesta, vaan kaikille vieraille tästä ilmoitetaan etukäteen, kun kaikkia kuitenkin arkisessa elämässämme tapaamme.

  Kukin tavallaan :

  VastaaPoista
 16. Teekkarihäät ja ravintolahintaiset GT:t. Voi voi... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D no niinhän on vuosijuhlissakin, mutta skumppaa meillä luultavasti kuluu eniten ja siitä on ravintolalta tarjous

   Poista