keskiviikko 8. helmikuuta 2012

There is no such thing as a free lunch

Juupajuu, kuten kaikki kanssa morsiot ja muutkin tietävät, niin tässä maailmassa ei mikään ole todella ilmaista. Ja jos siihen kategoriaan jotain lukeutuu, niin häät eivät ainakaan pääse edes lähelle. Aiheesta on varmasti yhtä monta mielipidettä, kuin  on tallaajaakin ja siksi painotankin heti aluksi, että tärkeintä ei koskaan ole (tai ei ainakaan saisi olla) se onko rahaa käytettävissä "paljon" tai "vähän" vaan se, että kukin pariskunta saa rahallaan sen mitä sillä haluaa saada. Ihmiset "arvottavat" häihin liittyviä asioita niin eritavoin ja kaikki versiot ovat yhtä oikeita.

Kuva: Weheartit

Paasaamisen jälkeen sitten itse asiaan eli budjetti. Meillä alkuperäinen suunnitelma oli 10 000 euroa. Tässä vaiheessa haukoin jo itsekin henkeä, mutta vaikka kuinka laskin niin siihen se suurinpiirtein putosi. Tällä hetkellä budjettia on kasvatettu jo melkein 13 000 euroon ja se ei edelleenkään sisällä aivan kaikkia häihin liittyviä asioita. Muun muassa häämatkaa ja vihkisormusta ei ole budjettiin sisällytetty. Budjettia pyörittelen excelissä, joka laskee jatkuvasti muunmuassa ruuan ja juomien hintaa ottaen arvonsa kutsuttavien listasta (mistä tunnet sä insinöörin, damdam dam...).

Tällä hetkellä budjetin kustannuserät näyttävät tältä:


Illallinen 5050
Juoma 3000
Puku 1000
Kampaus 120
Sälää 150
Kuljetus 300
Askartelu 300
Kukat 150
Kuvaus 300
Bändi 1500
(Yöpala 707)

Tässä vaiheessa varmaan kannattaa kertoa, että melko alusta-asti oli selvää, että haemme paikkaa, joka olisi meille mahdollisimman vaivaton eli ravintolaa ja tämä tietenkin nostaa automaattisesti kustannuksia huomattavasti. Toisaalta, meidän ei todennäköisesti tarvitse juurikaan tehdä hääpaikan valmistelujen eteen mitään, sillä kattaukset ja pöytäkortit ja kukat sun muut ravintola hoitaa itse paikoilleen. Käydessämme Aliassa tuli selväksi, että homma toimii aikalailla mite halutaan ja jos nyt ei ihan älyttömiä systeemejä meinaa pöytiin väkertää, niin laittavat kyllä sitten paikoilleen kattauksen kanssa. Pelkästään siis illalliseen ja juomiin tulee menemään noin. 8000 euroa, joten aika iso osa budjetista on jo siinä. Yöpala on vielä hiukan kysymysmerkki, mutta varmuudenvaraksi sekin on mukaan laskettu.

Askarteluun on varattu 300 euroa ja tämän kustannuserän on tarkoitus kattaa kutsut, kiitoskortit, menukortit, paikkakortit ja mahdolliset kirkko-ohjelmat. Olen nyt jo aika saletti siitä, että tämä on alustavasti liian pieni budjettierä, joten katsotaan nyt mitä sille tehdään. Kukista kertoilinkin jo hiukan kukkapostauksessa ja niistä sinänsä olen valmis tinkimään sillä budjettivaihtoehto neilikka kävisi minulle oikein hyvin. Kuvauksen hinta on ihan arvio, ei mitään hajua paljonko kyseinen tuttu siitä haluaa :) Bändi on meille tärkeä ja olemmekin varautuneet, että siihen voi mennä jopa 1500 euroa. Kuljetuksia tarvitaan kirkolta juhlapaikalle, mutta mitään iltakuljetusta emme ole suunnitelleet järjestävämme, joten 300 euroa voisi olla hyvinkin realistinen arvio.

Minun pukuni hinta on suurin kysymysmerkki, haluaisin selvitä alle tonnilla korjauksineen kaikkineen, mutta hääpuvut tuntuvat olevan tuskattuttavan kalliita ja tunnetusti minulla on kallis maku. No itseasiassa tähän mennessä katsastamani puvut ovat olleet alle tonnin, mutta korjauksiin pitää varmaan parisataa laskea kuitenkin mukaan. Kenkiä en tarvitse (omat rakkaat Minna Parikan punaiset Tracyt tulevat toimittamaan tätä virkaa) ja talven viimaa vastaan minulla on perintöturkki, jota juuri muokattiin minulle sopivaksi. Jotain vanhaa siis hoidossa!

Budjetti tulee varmaan tarkentumaan tässä ajan myötä kun saadaan oikeita tarjouksia asioista, mutta tuo puvun hinta jännittää edelleen. Tähän mennessä käytetyissä ei ole ainakaan kävellyt sitä omaa vastaan :)

7 kommenttia:

  1. Askarteluosioon tipahtaa varmaan myös postimerkkikulut? Riippuen tietysti henkilömäärästä, niin niihinkin saa menemään jonkin verran rahaa ja tuosta budjetista syö jonkinkokoisen loven jo. Ja tietysti kiitoskortteihinkin postituksen osalta menee oma summansa. (ite vaan siis olin tällaiset unohtanut budjetoida.... :D )

    Hyvät suunnitelmat! Ja budjetin pitäminen on kyllä varsin järkevää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainiin joo.. no kuten sanoin, olen jo nyt sitä mieltä, että tohon askartelukasaan saa kyllä laittaa ainakin satasen tai apri vielä lisää...

      Poista
  2. Meidän budjetti on kyllä tainnut päätyä jo romukoppaan :) Mikään ei oikein pysy budjetissa, huhhahei. Puku piti olla maksimissaan tonnin, todellisuus oli 1800 euroa. Kuvaajalle piti olla myös tonni, mutta onkin 1650 euroa... Äkkiä saa budjetin pakkasen puolelle. Toki säästämmekin, meille ei tule mitään muita koristeita kuin kukkia ja kynttilöitä niiden lasipurkkien sisälle, hääyön vietämme normisviitissä (110 euroa, merinäköala), hääauto on miehen vanhempien Mersu ja sitä rataa. Olemme vain halunneet panostaa tiettyihin asioihin ja niistä sitten maksamme enemmän. Piste.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Hirvittää jo nyt, mutta eipä tuolta nyt oikein voi silmiänsäkään sulkea :D

      Poista
  3. Meillä on aika lailla samassa kokoluokassa tuo bujetti - n. 16k sisältäen tosin sormukset, muttei matkaa. Hurja summahan se on, mutta "once in a lifetime" ja sitä rataa - jokainen käyttää häihinsä sen verran rahaa kuin parhaaksi näkee.

    Olen myös ihan samaa mieltä, ettei häitä voi arvottaa sen mukaan, ovatko ne "halvat" vai "kalliit" - tunnelmahan sen aina ratkaisee! :)

    VastaaPoista
  4. Hihihi, meillä "budjetti" on 6000e mutta tämä on siis vain tila-ruoka-juoma-bändi-kakku-kuvaaja jne. joista kaksi jälkimmäistä tulevat aikalailla suoraan 80% -suhteet alennuksella. Tämän päälle kaikki muu.. tekemässäni taulukossa kummittelee tällä hetkellä summa, joka on paria euroa vajaa 10000e.. Mutta ihana mieheni kutsuu näitä "muita" kuluja eihää-kuluiksi, joten budjettimme ei niinkään pauku tai veny tai muuta. Itketään sitten häiden jälkeen, tai häämatkalla.

    VastaaPoista
  5. Tuttu homma tuo, että budjetti vain karkaa karkaamistaan. Etenkin, jos varsinaista budjettia ei oltu alunperin edes sovittu. Onneksi perhe on tullut vastaaan joissain kustannuksissa. :)

    VastaaPoista